uil-groen

Met 8-12.info kun je plaatjes zoeken. Gebruik bij 8-12.info de speciale knop ‘Beeld zoeken’. Voor deze zoekmachine heb je geen inlogcode nodig. Alle informatie is openbaar toegankelijk én voorzien van een zoekfilter voor kinderen. Heb je leuke plaatjes gevonden? Sla ze dan op in een apart mapje op je computer.

Je kunt deze zoekmachines gebruiken tijdens een instructieles over plaatjes zoeken, waarbij je ook aandacht besteed aan auteursrecht (niet alle plaatjes mag je zo maar gebruiken) en het vermelden van bronnen. Laat bijvoorbeeld het verschil zien tussen zoekresultaten als je zoekt met Google, met een kinderzoekmachine en met Flickr (waarbij je verschil maakt tussen zoeken met en zonder creatieve commons (www.flickr.com/creativecommons/ en http://creativecommons.nl/uitleg/).

8-12.info is door Ontdekmedia toegepast in de werkvorm plaatjes zoeken

screenshot 8-12.info

Woordenlijst

 • Creative commons = manieren waarop een maker van tekst of plaatjes bepaalt in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden, en onder welke voorwaarden dit mag. Zie ook http://creativecommons.nl/uitleg/.
uil-groen

Zelf uitproberen

Wil je kinderen plaatjes laten zoeken op internet? Probeer de kinderzoekmachine www.8-12.info zelf uit met enkele zoekwoorden. Gebruik dezelfde zoekwoorden in bijvoorbeeld Google en Flickr en laat de verschillen zien op het digibord. Verdiep je in de mogelijkheden die creative commons biedt en vertel de kinderen waarom je sommige beelden wel mag gebruiken en andere beelden juist niet. Wijs ook op het belang van een goede bronvermelding. Laat de kinderen steeds de link in de browserregel kopiëren en de (kinder)zoekmachine vermelden die ze hebben gebruikt bij het zoeken.

Wil je eerst instructie? Bekijk dan de handleiding van OntdekMedia.


Met de leerlingen aan de slag

StapActie
Stap 1Maak eventueel groepjes met de groepjesmaker.
Stap 2Laat zien hoe je plaatjes kunt zoeken met 8-12.info.
Geef zelf instructie (naar keuze met behulp van de handleiding).
Stap 3Geef de (methodegebonden) opdracht. Laat de kinderen zelf plaatjes zoeken bij de opdracht. De gevonden plaatjes slaan zij op in een apart mapje op de computer.
uil-groen

Computervaardigheden

Leerkracht:

 • de leerkracht beschikt over basiscomputervaardigheden.

Leerling:

 • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden.
 • de leerling kan tekst typen.
 • de leerling kan tekst en plaatjes opslaan in een eigen mapje op de computer.

Leerdoelen

Inhoudelijke doelen

Als instructieopdracht: geschikt om aan de groep te laten zien hoe je plaatjes zoekt met kinderzoekmachines (bij voorkeur aangevuld met informatie over bronvermelding en auteursrecht).
Als verwerkingsopdracht: geschikt voor bijvoorbeeld een werkstuk, een spreekbeurt, een onderzoekje of een projectopdracht.
Als expressieopdracht: geschikt om bijvoorbeeld een beeldcollage te maken.

Werken aan mediacompetenties

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

 • De kinderen begrijpen hoe media gebruikt worden. (B2)
 • De kinderen leren informatie te vinden en te verwerken. (C1)
 • De kinderen gebruiken apparaten en softwaretoepassingen. (G1)
 • De kinderen leren zich te oriënteren binnen mediaomgevingen. (G2)
uil-groen

Voorbeelden

 1. Plaatjes zoeken kun je bij verschillende opdrachten binnen diverse vakken inzetten:
 • werkstuk en spreekbeurt: het is leuk en leerzaam om bij een spreekbeurt of presentatie plaatjes te laten zien over het gekozen onderwerp.
 • zaakvakken: historische figuren of gebeurtenissen, aardrijkskundige thema’s of elementen uit de natuur kun je ondersteunen met plaatjes.
 • vreemde talen: plaatjes kun je zoeken om woordenschat te oefenen.
 • expressie: beeldcollage maken.
 1. Plaatjes kun je bijvoorbeeld ook gebruiken om een zelfgeschreven verhaal te illustreren, een reisverslag over een land te maken of een collage te maken over een zelfgekozen onderwerp.

Ontdek meer media

Externe links

Je kunt ook plaatjes zoeken met Google. Typ het onderwerp in het zoekvenster en klik op ‘Afbeeldingen’. Het nadeel hiervan is dat de zoekresultaten vaak veel te omvangrijk zijn, dat zoekresultaten ongefilterd op het scherm verschijnen en dat het bovendien niet helder is welke beelden rechtenvrij gebruikt kunnen worden.

Een andere manier om plaatjes te zoeken is met Flickr. Vul het zoekwoord in en klik boven in het midden van het scherm op ‘Licence’ en vervolgens op ‘Creative commons’. Zo voorkom je dat je beeld gebruikt waarvoor moet worden betaald. Leg de leerlingen uit wat creatieve commons precies inhoudt (www.flickr.com/creativecommons/ of creativecommons.nl/ uitleg).

Engelstalige zoekwoorden leveren betere resultaten op. Laat de kinderen hun zoekwoorden vertalen met bijvoorbeeld Google Translate.