uil-blauw

Voor een opdracht, werkstuk, presentatie, of project moet je vaak op zoek naar bronnen. Daarin staat informatie die je nodig hebt. Boeken en tijdschriften zijn bronnen. Iemand die je interviewt is een bron. Zelfs een museum kan een bron zijn.
Bronnen kun je ook vinden op het internet. Verzamelsites of (kinder)zoekmachines helpen je de juiste informatie te vinden. Op deze sites vind je informatie die veilig is en past bij jonge leerlingen. Op de meeste van deze sites kun je speciaal zoeken op leeftijd of op groep/klas.

 

De werkvorm bronnen zoeken is door OntdekMedia uitgewerkt met de mediatool Davindi.


Niveau: *
Leerjaar: onderbouw (m.n. brugklas)
Vakgebieden: alle vakgebieden
Wat heb je nodig: computer, internetverbinding.
Tijdsduur: 10 minuten voor een eerste instructie. Daarna bijvoorbeeld 15 tot 20 minuten voor het zoeken van bronnen bij een opdracht of zelf gekozen onderwerp. Dit kan ook als huiswerkopdracht worden gegeven. We gaan er vanuit dat de leerlingen gevonden bronnen zelf kunnen opslaan in een apart mapje op de computer. Bij Davindi bestaat ook de mogelijkheid dat de leerlingen zoekresultaten onderling delen via e-mail.


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen

Als instructieopdracht: geschikt om aan de klas te laten zien hoe je bronnen zoekt op verzamelsites of (kinder)zoekmachines (bij voorkeur aangevuld met informatie over bronvermelding en auteursrecht).
Als verwerkingsopdracht: geschikt voor bijvoorbeeld een werkstuk, een presentatie, of een projectopdracht.

Werken aan mediacompetenties

Bronnen zoeken met behulp van een online zoekmachines voor kinderen.

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

  • De leerlingen begrijpen hoe media gebruikt worden. (B2)
  • De leerlingen leren informatie te vinden en te verwerken. (C1)
  • De leerlingen gebruiken apparaten en softwaretoepassingen. (G1)
  • De leerlingen leren zich te oriënteren binnen mediaomgevingen. (G2)
  • De leerlingen leren hun resultaten te delen via (sociale) media. (C3, S2)
uil-blauw

Davindi is zoekmachine speciaal voor kinderen in basisonderwijs en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In het zoekscherm typ je een of meer zoekwoorden in. De zoekresultaten zie je vervolgens op het scherm. Boven de resultaten kun je selecteren waar je naar op zoek bent (lezen, afbeeldingen, filmpjes of luisteren). Zoekresultaten kun je delen met anderen, handig als je samenwerkt. Davindi is een initiatief van Kennisnet. Alle informatie is openbaar toegankelijk, een inlogcode is dus niet nodig.

Computervaardigheden

Docent:

  • de docent beschikt over basiscomputervaardigheden.

Leerling:

  • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden.
  • de leerling kan tekst en afbeeldingen opslaan in een eigen mapje op de computer.
  • de leerling kan gegevens delen via e-mail.
uil-blauw

De werkvorm in methoden

  • geschiedenis, aardrijkskunde, biologie: historische figuren of gebeurtenissen, aardrijkskundige thema’s of elementen uit bijvoorbeeld de natuur: informatie hierover kun je vinden in bronnen.
uil-blauw

Externe links

Er zijn verschillende verzamelsites en zoekmachines speciaal voor kinderen. Ook leerlingen in de onderbouw, met name in de brugklas, kunnen hier nog prima mee werken. Denk aan www.meestersipke.nl, www.meestermichael.nl, www.datbedoelik.nl, www.kinderpleinen.nl, www.mybee.nl, www.jeugdjournaal.nl, www.willemwever.nl en www.netwijs.nl. Op deze sites vind je informatie die veilig is en past bij het niveau van de leerlingen. Op de meeste van deze sites kun je speciaal zoeken op leeftijd.

Bijna alle sites bevatten een zoekscherm waar je een (combinatie van) zoekwoord(en) kunt intypen. Vervolgens kun je een keuze maken uit de getoonde zoekresultaten.