uil-blauw

Voor een opdracht, werkstuk, presentatie, spreekbeurt of project moet je vaak op zoek naar bronnen. Daarin staat informatie die je nodig hebt. Boeken en tijdschriften zijn bronnen. Iemand die je interviewt is een bron. Zelfs een museum of dierentuin kan een bron zijn.
Bronnen kun je ook vinden op het internet. Verzamelsites of kinderzoekmachines helpen je de juiste informatie te vinden. Op deze sites vind je informatie die veilig is en past bij kinderen. Op de meeste van deze sites kun je speciaal zoeken op leeftijd of op groep.

 

De werkvorm bronnen zoeken is door OntdekMedia uitgewerkt met de mediatool Davindi.


Niveau: *
Groep: 4-8
Vakgebieden: alle vakgebieden
Wat heb je nodig: computer, internetverbinding.
Tijdsduur: 10 – 15 minuten voor een eerste instructie. Daarna bijvoorbeeld 15 tot 20 minuten voor het zoeken van bronnen bij een opdracht of zelf gekozen onderwerp. We gaan er vanuit dat de kinderen gevonden bronnen zelf kunnen opslaan in een apart mapje op de computer. Bij Davindi bestaat ook de mogelijkheid dat de kinderen zoekresultaten onderling delen via e-mail.


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen

Als instructieopdracht: geschikt om aan de groep te laten zien hoe je bronnen zoekt met verzamelsites of kinderzoekmachines (bij voorkeur aangevuld met informatie over bronvermelding en auteursrecht).
Als verwerkingsopdracht: geschikt voor bijvoorbeeld een werkstuk, een spreekbeurt, of een projectopdracht.

Werken aan mediacompetenties

Bronnen zoeken met behulp van een online zoekmachines voor kinderen.

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

 • De kinderen begrijpen hoe media gebruikt worden. (B2)
 • De kinderen leren informatie te vinden en te verwerken. (C1)
 • De kinderen gebruiken apparaten en softwaretoepassingen. (G1)
 • De kinderen leren zich te oriënteren binnen mediaomgevingen. (G2)
 • De kinderen leren hun resultaten te delen via (sociale) media. (C3, S2)
uil-blauw

Davindi is zoekmachine speciaal voor kinderen. In het zoekscherm typ je een of meer zoekwoorden in. De zoekresultaten zie je vervolgens op het scherm. Boven de resultaten kun je selecteren waar je naar op zoek bent (lezen, plaatjes, filmpjes of luisteren). Zoekresultaten kun je delen met anderen, handig als je in een groepje werkt. Davindi is een initiatief van Kennisnet. Alle informatie is openbaar toegankelijk, een inlogcode is dus niet nodig.

Computervaardigheden

Leerkracht:

 • de leerkracht beschikt over basiscomputervaardigheden.

Leerling:

 • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden.
 • de leerling kan tekst intypen.
 • de leerling kan tekst en plaatjes opslaan in een eigen mapje op de computer.
 • de leerling kan gegevens delen via e-mail.
uil-blauw

De werkvorm in methoden

 • werkstuk & spreekbeurt: informatie zoeken over je onderwerp doe je in bronnen, dat geldt ook voor het zoeken naar antwoorden op vragen die je bij je onderwerp hebt gesteld.
 • zaakvakken: historische figuren of gebeurtenissen, aardrijkskundige thema’s of elementen uit de natuur: informatie hierover kun je vinden in bronnen.
uil-blauw

Externe links

Er zijn verschillende verzamelsites en zoekmachines speciaal voor kinderen. Denk aan www.jeugbieb.nl, www.meestersipke.nl, www.meestermichael.nl, www.datbedoelik.nl, www.kinderpleinen.nl, www.davindi.nl, www.mybee.nl, www.jeugdjournaal.nl, www.willemwever.nl, www.netwijs.nl en www.8-12.info. Op deze sites vind je informatie die veilig is en past bij kinderen. Op de meeste van deze sites kun je speciaal zoeken op leeftijd of op groep.

Bijna alle sites bevatten een zoekscherm waar je een (combinatie van) zoekwoord(en) kunt intypen. Vervolgens kun je een keuze maken uit de getoonde zoekresultaten.