uil-blauw

Foto’s vertellen een verhaal. Hoe een sporttoernooi of een excursie is verlopen of hoe een dagelijkse schooldag eruit ziet. Foto’s kunnen ook verslag doen van een onderzoek of een experiment of gebruikt worden bij een instructie of een uitleg.
Je kunt foto’s een extra laag meegeven door gesproken tekst aan de foto’s toe te voegen. Zo vertel je een gesproken fotoverhaal. De kijker/luisteraar wordt meegenomen in het verhaal van de foto en oefent zo zijn kijk- en luistervaardigheden.
Het fotoverhaal wordt online opgeslagen en kan worden gedeeld of met een embedcode op een (school)website worden geplaatst.

Deze werkvorm is door Ontdekmedia uitgewerkt met de mediatoolFotobabble‘.


Niveau: *
Leerjaar: onder- en bovenbouw
Vakgebied: alle vakgebieden
Wat heb je nodig: account, computer, internetverbinding, foto (van je computer of een (rechtenvrije) foto van internet)
Tijdsduur: 10 minuten om het programma te leren kennen. Daarna bijvoorbeeld één les voor het maken en het nabespreken van gemaakte Fotobabbles. Je kunt een Fotobabble ook als huiswerk opgeven en de resultaten laten presenteren en nabespreken tijdens de les.


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen

Als instructieopdracht: geschikt om uitleg te geven, een voorbeeld te presenteren.
Als verwerkingsopdracht: geschikt om verslag te doen van bijvoorbeeld een gebeurtenis, een experiment, een proefje of een onderzoekje.
Als expressieopdracht: geschikt voor verhalend vertellen en creatief fotograferen.

Werken aan media competenties

Een verhaal vertellen door een beeld te gebruiken en daar zelf gesproken teksten bij te plaatsen. Gereedschappen voor digitaal vormgeven leren gebruiken binnen een overzichtelijk kader van een of meerdere foto’s. Resultaten delen via sociale media en likes verzamelen.

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

 • De leerlingen leren informatie op internet te zoeken, selecteren en bewaren (C1, G2).
 • De leerlingen leren (eigen) informatie en bronnen te presenteren m.b.v. een online programma (G1, C2, S2 ).
 • De leerlingen leren hun resultaten te delen via (sociale) media (C3, S2).
uil-blauw

Met mediatool Fotobabble kun je een verhaal bij een foto vertellen. Het programma is gratis. Het is alleen in het Engels beschikbaar, maar zeer eenvoudig te bedienen. Je kiest een foto van je eigen computer of een foto die je (rechtenvrij) op internet hebt gevonden. Ook kies je eventueel een achtergrond. Je bepaalt vervolgens zelf wat je bij de foto inspreekt. Omdat de opnametijd per foto beperkt is (60 seconden), is het belangrijk zo goed mogelijk samen te vatten.
Het fotoverhaal wordt online opgeslagen en kan worden gedeeld via een link of embedded op een eigen website worden geplaatst.

Computervaardigheden

Docent:

 • de docent beschikt over basiscomputervaardigheden.
 • de docent kan een account aanmaken.

Leerling:

 • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden.
 • de leerling kan afbeeldingen zoeken.
 • de leerling kan een tekst inspreken.
 • de leerling kan gegevens opslaan.
uil-blauw

De werkvorm in methoden

 1. Een fotoverhaal kun je bij veel vakken maken:
 • biologie, scheikunde, natuurkunde, techniek: foto van een excursie, een experiment, foto’s van het menselijk lichaam, planten, dieren, scheikundige stoffen, proefopstellingen … en daarbij een gesproken verslag
 • aardrijkskunde: gesproken fotoverhaal bij bijv. foto’s van verschillende weertypen of klimaten, bij vulkanen, bij migratie of bij andere aardrijkskundig begrippen
 • geschiedenis: gesproken fotoverhaal over een historisch figuur of een historische gebeurtenis, het verhaal achter een bestaande historische foto, etc.
 • moderne vreemde talen: uitspraak van woorden en zinnen oefenen door iets te vertellen bij een foto die past bij het thema van een hoofdstuk uit de lesmethode, een tekst uitspreken of een vertaling inspreken bij een foto van een stukje tekst, etc.
 • Nederlands: gesproken boekverslag bij een foto van het omslag van een boek, een fictief of waargebeurd verhaal vertellen bij een foto, argumenten vertellen bij een foto over een stelling, een gedicht declameren bij een foto, etc.
 • Latijn en Grieks: vertaling inspreken bij een foto van een tekstgedeelte, verhaal over mythologisch figuur vertellen bij een foto
 • mentorlessen: gesproken beterschaps-, felicitatie-, feest- of bedankkaart
 1. In plaats van een fotoverhaal kun je ook een stripverhaal maken
uil-blauw

Externe links

Je kunt ook fotoverhalen maken met andere programma’s, zoals met WeVideo of met PhotoStory (gratis via Microsoft).