uil-blauw

In verschillende onderwijssituaties is het nodig om groepjes te maken. Of het nu gaat om een methodegebonden opdracht, een vrije samenwerkopdracht of om groepjes voor het eerstvolgende sporttoernooi. Ook zijn op school niet altijd voldoende computers aanwezig, zodat ook voor het werken achter de computer groepjes moeten worden gemaakt. Groepjes kun je zelf maken of door de kinderen te laten kiezen. Groepjes kun je ook maken met een applicatie op het digibord.

De werkvorm groepjes maken is door OntdekMedia uitgewerkt met de mediatool groepjesmaker.


Niveau: *
Groep: 1-8
Vakgebieden: alle vakgebieden
Wat heb je nodig: computer, internetverbinding.
Tijdsduur: enkele minuten.


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen

Als instructieopdracht: geschikt om je groep ‘neutraal’ onder te verdelen in groepjes.
Als verwerkingsopdracht: geschikt om de kinderen zelf de klas in groepjes te verdelen, zonder voorkeuren, onderlinge vriendschappen etc.

Leerdoelen nieuwe media

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

  • De kinderen gebruiken apparaten en softwaretoepassingen. (G1)
  • De kinderen kunnen groepjes maken met behulp van een medium. (S2)
uil-blauw

Met de mediatool groepjesmaker kun je digitaal groepjes maken. In het invulvak typ je de namen van de kinderen in. Je kunt ook met de rechtermuisknop de groepslijst kopiëren uit bijvoorbeeld een Wordbestand en in het invulvak plakken. Kies hoeveel groepjes je wilt hebben (minimaal 2 en maximaal 15) en klik op ‘Maak groepjes’. De groepsverdeling zie je vervolgens op het scherm.
Je kunt de groepsverdeling niet printen, maar overschrijven hoeft niet. Klik op de knop pr(in)t sc(reen) op je toetsenbord en start het programma Paint op je computer. Klik binnen Paint op start en dan op ‘Plakken’ en de afbeelding van je scherm verschijnt. Die afbeelding kun je opslaan en/of printen.

Computervaardigheden

Leerkracht:

  • de leerkracht beschikt over basiscomputervaardigheden.

Leerling:

  • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden.
  • de leerling kan tekst intypen.
uil-blauw

De werkvorm in methoden

  1. Groepjes maken kun je bij alle groeps- en samenwerkingsopdrachten van alle vakken inzetten, van de rekenles tot de gymles, van de taalles tot de muziekles.
  2. De tool kun je ook gebruiken om groepjes te maken voor sporttoernooien, het schoolreisje, de avondvierdaagse of andere excursies.
uil-blauw

Externe links

Voor wie surprises maakt met de groep is de groepjesmaker geen handige tool, omdat de resultaten direct zichtbaar zijn op het scherm. Kies dan sites als lootjestrekken.nl of onzelootjes.nl.