uil-blauw

In verschillende onderwijssituaties is het nodig om groepen te maken. Of het nu gaat om een opdracht in een les, of om een indeling voor het eerstvolgende sporttoernooi. Ook zijn op school niet altijd voldoende computers aanwezig, zodat ook voor het werken achter de computer groepen moeten worden gemaakt. Groepen kun je zelf maken of door de leerlingen te laten kiezen. Groepen kun je ook maken met een applicatie op het digibord.

De werkvorm groepen maken is door Ontdekmedia uitgewerkt met de mediatool groepjesmaker.


Niveau: *
Groep: onderbouw
Vakgebieden: alle vakgebieden
Wat heb je nodig: computer, internetverbinding.
Tijdsduur: enkele minuten.


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen

Als instructieopdracht: geschikt om je groep ‘neutraal’ onder te verdelen in groepen.
Als verwerkingsopdracht: geschikt om de leerlingen zelf de klas in groepen te verdelen, zonder voorkeuren, onderlinge vriendschappen etc.

Leerdoelen nieuwe media

Groepen maken met behulp van een online programma.

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

  • De leerlingen gebruiken apparaten en softwaretoepassingen. (G1)
  • De leerlingen kunnen groepen maken met behulp van een medium. (S2)
uil-blauw

Met de mediatool groepjesmaker kun je digitaal groepen maken. In het invulvak typ je de namen van de leerlingen in. Je kunt ook met de rechtermuisknop de leerlingenlijst kopiëren uit bijvoorbeeld een Wordbestand en in het invulvak plakken. Kies hoeveel groepen je wilt hebben (minimaal 2 en maximaal 15) en klik op ‘Maak groepjes’. De groepsindeling zie je vervolgens op het scherm.

Je kunt de groepsindeling niet printen, maar overschrijven hoeft niet. Klik op de knop pr(in)t sc(reen) op je toetsenbord en start het programma Paint op je computer. Klik binnen Paint op start en dan op ‘Plakken’ en de afbeelding van je scherm verschijnt. Die afbeelding kun je opslaan en/of printen.

Computervaardigheden

Docent:

  • de docent beschikt over basiscomputervaardigheden.

Leerling:

  • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden.
uil-blauw

De werkvorm in methoden

  1. Groepen maken kun je bij alle vakken inzetten.
  2. De tool kun je ook gebruiken om groepen te maken voor sporttoernooien, de buitenlandreis of andere excursies.
uil-blauw

Externe links

Voor wie surprises maakt met de klas is de groepjesmaker geen handige tool, omdat de resultaten direct zichtbaar zijn op het scherm. Kies dan sites als lootjestrekken.nl of onzelootjes.nl.

Een andere tool om de klas eens te herindelen is de Social Shuffle, ontwikkeld door de Radboud Universiteit in samenwerking met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Gericht op het ontwikkelen van onderlinge verhoudingen in de klas.