uil-blauw

Per dag worden wereldwijd maar liefst vier miljard filmpjes op YouTube bekeken. Bij een instructie of een mondelinge presentatie kan een filmpje de inhoud ondersteunen en versterken.

Je kunt een filmpje zelf maken, maar je kunt ook een bestaand filmpje zoeken dat bij je onderwerp past. YouTube lijkt de aangewezen bron, maar het aanbod is oneindig groot. Per minuut wordt wereldwijd meer dan 60 uur aan nieuwe video’s geüpload. Bovendien zijn niet alle resultaten geschikt voor kinderen en worden filmpjes omgeven of onderbroken door reclames. Verzamelsites van www.schooltv.nl en www.teleblik.nl zijn om die reden meer geschikt.

Deze werkvorm is door Ontdekmedia uitgewerkt met de mediatoolschooltv.nl‘.


Niveau: *
Groep: 4-8
Vakgebieden: alle vakgebieden
Wat heb je nodig: computer, internetverbinding.
Tijdsduur: 10 – 15 minuten voor een eerste instructie. Daarna bijvoorbeeld 15 tot 20 minuten voor het zoeken van filmpjes bij een opdracht of zelf gekozen onderwerp. Kinderen kunnen de vindplaats bewaren (kopieer en bewaar de link). De kinderen kunnen zoekresultaten ook onderling delen via sociale media.


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen

Als instructieopdracht: geschikt als onderdeel van een klassikale instructie over een deelonderwerp op met name zaakvakken. Verder kun je video’s gebruiken om aandacht te besteden aan begrijpend kijken.
Als verwerkingsopdracht: geschikt als onderdeel bij een presentatie van bijvoorbeeld een werkstuk, spreekbeurt, of projectopdracht.

Als expressieopdracht: geschikt om bijvoorbeeld aan de hand van muzikaal fragment iets te vertellen of jezelf.

Leerdoelen nieuwe media

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

 • De kinderen leren informatie te vinden en te verwerken. (C1)
 • De kinderen gebruiken apparaten en softwaretoepassingen. (G1)
 • De kinderen leren zich te oriënteren binnen mediaomgevingen. (G2)
 • De kinderen leren hun resultaten te delen via (sociale) media. (C3, S2)
uil-blauw

Schooltv.nl is een verzamelsite met filmpjes voor het onderwijs. In het zoekscherm typ je een of meer zoekwoorden in. De zoekresultaten zie je vervolgens op het scherm. Door op een zoekresultaat te klikken kun je het gevonden filmpje bekijken. Je kunt ook zoeken op categorieën, zoals aardrijkskunde, gezondheid en vreemde talen. Kijk ook eens bij Topcollecties, daarbinnen kun je filteren op leeftijd.

Je kunt zonder inlogcode eenvoudig zoeken en vervolgens de zoekresultaten bekijken. Je kunt ook een profiel aanmaken. Het voordeel hiervan is dat je je favoriete filmpjes gemakkelijk kunt bewaren en later kunt terugkijken op tv, tablet of computer. Je kunt ook je eigen afspeellijst maken en je kunt filmpjes delen met je vrienden, ouders of de leerkracht.

Computervaardigheden

Leerkracht:

 • de leerkracht beschikt over basiscomputervaardigheden.
 • de leerkracht kan naar keuze accounts aanmaken en deze samen met wachtwoorden bewaren (bijv. in Lastpass).

Leerling:

 • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden.
 • de leerling kan zoekwoorden bedenken en intypen.
 • de leerling kan filmpjes bewaren als favoriet.
 • de leerling kan filmpjes delen via sociale media.
uil-blauw

De werkvorm in methoden

 1. Filmpjes zoeken kun je bij verschillende opdrachten binnen diverse vakken inzetten:
 • werkstuk & spreekbeurt: informatie zoeken in filmpjes, een (deel)onderwerp presenteren met een filmpje.
 • zaakvakken: op www.schooltv.nl zijn talloze filmpjes te vinden over historische figuren of gebeurtenissen, over aardrijkskundige thema’s of over onderwerpen uit de natuur.
 • taal en rekenen: de categorieën Nederlands en rekenen en wiskunde bieden diverse filmpjes over resp. taal, schrijfvaardigheid, literatuur, meten en formules.
 • vreemde talen: op www.schooltv.nl is een speciale categorie met filmpjes over Engels, Frans en Duits.
 1. Filmpjes uit de categorieën Economie, Samenleving en Gezondheid zijn prima in te zetten bij lessen over bijvoorbeeld burgerschapskunde, gezonde voeding en geld.
uil-blauw

Externe links

Ook op Teleblik zijn televisie-, radio- en videofragmenten te vinden uit de archieven van Beeld en Geluid. Er zijn verschillende zoekingangen en met een handige tool kun je fragmenten voor eigen gebruik versnijden en/of monteren. Teleblik is gratis voor leerkrachten en leerlingen, je moet wel inloggen.

Ook zijn er verschillende kinderverzamelsites en kinderzoekmachines die (ook) zoeken op filmpjes, zoals www.po-lessen.nl, start.slimzoeken.nu en www.jeugdbieb.nl.

Op deze sites vind je informatie die veilig is en past bij kinderen. Op de meeste van deze sites kun je speciaal zoeken op leeftijd of op groep.

Bijna alle sites bevatten een zoekscherm waar je een (combinatie van) zoekwoord(en) kunt intypen. Vervolgens kun je een keuze maken uit de getoonde zoekresultaten.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van YouTube of Vimeo. Op Vimeo staan video’s van betere kwaliteit, op YouTube is het aanbod groter. Op beide sites kun je met behulp van zoekwoorden ook video’s zoeken en afspeellijsten maken. YouTube biedt verder de mogelijkheid een eigen YouTube-kanaal te openen waarop je bijvoorbeeld zelfgemaakte video’s kunt plaatsen van schoolprojecten, klasseactiviteiten en schoolreisjes. Een link naar die filmpjes in de nieuwsbrief of op de website van de school zorgt ervoor dat ouders en kinderen de video’s kunnen bekijken.