uil-blauw

Er zijn veel situaties waarin leerlingen een product maken. Denk aan een collage of een foto. Als je dit eindproduct ook nog interactie mee wilt geven dan kan dat. Door een interactieve laag aan het werkstuk toe te voegen wordt het mogelijk andere media aan te spreken via het werkstuk. Degene die het werkstuk bekijkt kan zo extra informatie krijgen. Boeken en tijdschriften maken hier regelmatig gebruik van. Deze werkvorm is te gebruiken bij diverse situaties waarin kinderen een presentatie maken (spreekbeurt, werkstuk, verslag).

Deze werkvorm is door Ontdekmedia uitgewerkt met de mediatoolLayar‘.


Niveau: *
Leerjaar: onder- en bovenbouw
Taal: Engels
Wat heb je nodig: Computer (en/of mobiele devices , digibord)
Tijdsduur: ongeveer 15 minuten voor het uitzoeken van iets dat je wilt voorzien van een layer. Ongeveer 30 minuten om de layer te maken in Layer (foto maken van dat wat je wilt layeren, opslaan als pdf, uploaden naar Layer, toevoegen van interactieve onderdelen, bewaren en publiceren.


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen

De leerling kan een eigen layer maken, de leerling kan een product presenteren op een aantrekkelijke manier.

Werken aan mediacompetenties

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

  • De leerlingen leren informatie op internet te zoeken, selecteren en bewaren (G2).
  • De leerlingen leren leren (eigen) informatie en bronnen te presenteren m.b.v. een online programma (G1, C2 ).
uil-blauw

Je hebt het vast zelf wel eens gezien in een tijdschrift, een interactieve laag die je kunt activeren met de app Layar. Een platte pagina gaat opeens leven met een filmpje of krijgt een extra dimensie, omdat je direct je mening kunt geven via sociale media. Het maken van zo’n interactieve laag oftewel layer, is eenvoudiger dan je denkt.

Vereiste computervaardigheden

Docent:

  • de docent kan een account aanmaken en beheren.

Leerling:

  • de leerling kan een account aanmaken.
  • de leerling kan plaatjes selecteren, een bestand openen en opslaan, links kopiëren
uil-blauw

De werkvorm in methoden

Je kunt Layar bij alle vakken inzetten. Verrijk met Layar een bladzijde uit een lesboek, een werkstuk, een folder, een poster, een foto, zelfs een tekening. Het kan allemaal. De enige voorwaarde is dat het nog niet eerder voorzien is van een layer.

uil-blauw

Externe links

Kijk op de inspiratiepagina van Layer voor voorbeelden. Klik in de display op ‘education’ voor voorbeelden uit het onderwijs.