uil-blauw

Kinderen hebben vaak plaatjes nodig, bijvoorbeeld voor een presentatie, werkstuk, spreekbeurt, project of uitwerking van een opdracht. Een groot probleem is dat er op internet zoveel plaatjes te vinden zijn dat kinderen het overzicht kunnen verliezen. Ook mag je niet alle plaatjes zomaar overal voor gebruiken. Bovendien kunnen zoekmachines als Google resultaten geven die voor kinderen niet geschikt zijn. Gelukkig zijn er verschillende kinderzoekmachines waarmee je veilig op plaatjes kunt zoeken.

De werkvorm plaatjes zoeken is door Ontdekmedia uitgewerkt met de mediatool 8-12.info.


Niveau: *
Groep: 4-8
Vakgebieden: alle vakgebieden
Wat heb je nodig: computer, internetverbinding.
Tijdsduur: 10 – 15 minuten voor een eerste instructie. Daarna bijvoorbeeld 15 tot 20 minuten voor het zoeken van plaatjes bij een gekozen onderwerp. We gaan er vanuit dat de kinderen gevonden beelden zelf kunnen opslaan in een apart mapje op de computer.


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen

Als instructieopdracht: geschikt om aan de groep te laten zien hoe je plaatjes zoekt met kinderzoekmachines (bij voorkeur aangevuld met informatie over bronvermelding en auteursrecht).
Als verwerkingsopdracht: geschikt voor bijvoorbeeld een werkstuk, een spreekbeurt, een onderzoekje of een projectopdracht.
Als expressieopdracht: geschikt om bijvoorbeeld een beeldcollage te maken.

Werken aan mediacompetenties

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

 • De kinderen begrijpen hoe media gebruikt worden. (B2)
 • De kinderen leren informatie te vinden en te verwerken. (C1)
 • De kinderen gebruiken apparaten en softwaretoepassingen. (G1)
 • De kinderen leren zich te oriënteren binnen mediaomgevingen. (G2)
uil-blauw

Op www.8-12.info kunnen kinderen zelfstandig plaatjes zoeken via de knop ‘beeld zoeken’. Vervolgens kan er binnen Google gezocht worden met een speciale zoekfilter. Ook staan er links naar andere interessante beeldbanken. De zoekresultaten zijn geselecteerd op kindvriendelijkheid, eenvoudig taalgebruik, betrouwbaarheid, veiligheid, toegankelijkheid en beperkte hoeveelheid reclame. Alle informatie is openbaar toegankelijk, een inlogcode is dus niet nodig.

Computervaardigheden

Leerkracht:

 • de leerkracht beschikt over basiscomputervaardigheden.

Leerling:

 • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden.
 • de leerling kan tekst typen.
 • de leerling kan tekst en plaatjes opslaan in een eigen mapje op de computer.
uil-blauw

De werkvorm in methoden

 1. Plaatjes zoeken kun je bij verschillende opdrachten binnen diverse vakken inzetten:
 • werkstuk en spreekbeurt: het is leuk en leerzaam om bij een spreekbeurt of presentatie plaatjes te laten zien over het gekozen onderwerp.
 • zaakvakken: historische figuren of gebeurtenissen, aardrijkskundige thema’s of elementen uit de natuur kun je ondersteunen met plaatjes.
 • vreemde talen: plaatjes kun je zoeken om woordenschat te oefenen.
 • expressie: beeldcollage maken.
 1. Plaatjes kun je bijvoorbeeld ook gebruiken om een zelfgeschreven verhaal te illustreren, een reisverslag over een land te maken of een collage te maken over een zelfgekozen onderwerp.
uil-blauw

Externe links

Je kunt ook plaatjes zoeken met Google. Typ het onderwerp in het zoekvenster en klik op ‘Afbeeldingen’. Het nadeel hiervan is dat de zoekresultaten vaak veel te omvangrijk zijn, dat zoekresultaten ongefilterd op het scherm verschijnen en dat het bovendien niet helder is welke beelden rechtenvrij gebruikt kunnen worden.

Een andere manier om plaatjes te zoeken is met Flickr. Vul het zoekwoord in en klik boven in het midden van het scherm op ‘Licence’ en vervolgens op ‘Creative commons’. Zo voorkom je dat je beeld gebruikt waarvoor moet worden betaald. Leg de leerlingen uit wat creatieve commons precies inhoudt (www.flickr.com/creativecommons/ of creativecommons.nl/ uitleg).

Engelstalige zoekwoorden leveren betere resultaten op. Laat de kinderen hun zoekwoorden vertalen met bijvoorbeeld Google Translate.