uil-blauw

Een poster is een populaire werkvorm die je kunt het gebruiken voor een presentatie, werkstuk, spreekbeurt, tijdlijn, (auto)biografie. Je kunt er ook de resultaten van projectlessen mee presenteren.

Deze werkvorm is door OntdekMedia uitgewerkt met de mediatool Canva (gratis) en met de mediatool Glogster (betaald)


Niveau: * (Canva) ** (Glogster)
Leerjaar: onder- en bovenbouw
Gebruik: gratis (Canva) en/of betaalde (school)versie (Glogster)
Taal: Engels
Wat heb je nodig: Accounts, computers
Tijdsduur: minimaal één les om de poster te maken en minimaal één les om de poster te presenteren. De poster thuis laten maken kan natuurlijk ook.


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen
Onderwerp bepalen, informatie zoeken, selecteren en bewaren, verwerken, presenteren en delen.

Werken aan mediacompetenties

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

  • De leerlingen leren informatie op internet te zoeken, selecteren en bewaren (C1, G2).
  • De leerlingen leren leren (eigen) informatie en bronnen te presenteren m.b.v. een online programma (G1, C2, S2 ).
  • De leerlingen leren hun resultaten te delen via (sociale) media (C3, S2).
uil-blauw

Canva is een gratis programma waarmee je posters kunt maken. Aan de poster kun je teksten en afbeeldingen toevoegen. Ook bevat het programma tools om de poster vorm te geven, denk aan lettertypes, kleuren en achtergronden. Je kunt gebruik maken van voorbeeldontwerpen, maar ook zelf beginnen vanuit een leeg scherm. Het programma bevat ook een beeldbank met talloze afbeeldingen. De poster wordt online opgeslagen en kan worden gedeeld via Facebook, Twitter of mail. Een account aanmaken is gratis, maar voor sommige afbeeldingen en ontwerpen moet worden betaald. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om gratis gebruik te maken van het programma. Kies dan steeds voor elementen waaraan de tekst FREE is gekoppeld.

Met Canva kun je ook een ansichtkaart, presentatie of tijdschrift maken.

Glogster is een programma waarmee je interactieve posters kunt maken. In een glog kun je teksten, afbeeldingen, filmpjes en geluiden plaatsen en links aanbrengen naar relevante bronnen, zoals websites. Ook bevat het programma tools om de poster vorm te geven, denk aan lettertypes en achtergronden. De poster wordt online opgeslagen en kan vanuit een toegestuurd internetadres worden bekeken en gedeeld.

Een account aanmaken voor Glogster is helaas niet langer gratis. Er is alleen een betaalde versie voor het onderwijs: GlogsterEDU. Voor wie naast tekst en afbeeldingen ook video, audio en weblinks in een poster wil aanbrengen is een betaald (groeps)account voor Glogster het overwegen waard.

Computervaardigheden

Docent:

  • de docent kan zo nodig een (groeps)account aanmaken en beheren.

Extra voor Glogster:
de docent kan in het team met argumenten bespreken of het zinvol is een schoollicentie van postersoftware aan te schaffen. De software kan een krachtig middel zijn voor leerlingen om hun werk te presenteren.

Leerling:

  • de leerling kan tekst en afbeeldingen opslaan in een mapje
  • de leerling kan zoekwoorden bedenken, zoekmachine gebruiken, zoekresultaten opslaan, filmpje zoeken op YouTube, link aanbrengen (alleen voor Glogster).
  • de leerling kan een link delen via e-mail of bijv. Twitter.
uil-blauw

De werkvorm in methoden

uil-blauw

Externe links

Nog niet genoeg gekregen van posters maken? Probeer ook Posterini eens!