uil-blauw

Een poster is een populaire werkvorm die je kunt het gebruiken voor een presentatie, werkstuk, spreekbeurt, tijdlijn, (auto)biografie. Je kunt er ook de resultaten van projectlessen mee presenteren.

Deze werkvorm is door Ontdekmedia uitgewerkt met de mediatool Canva (gratis) en met de mediatool Glogster (betaald)


Niveau: ***
Groep: 5-8
Gebruik: gratis (Canva) of betaalde (school)versie (Glogster)
Taal: Engels
Wat heb je nodig: Accounts, computers
Tijdsduur: minimaal één les om de poster te maken en minimaal één les om de poster te presenteren.
Platform: op het web


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen
Onderwerp bepalen, informatie zoeken, selecteren en bewaren, verwerken, presenteren en delen.

Werken aan mediacompetenties

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

  • De kinderen leren informatie op internet te zoeken, selecteren en bewaren (C1, G2).
  • De kinderen leren (eigen) informatie en bronnen te presenteren m.b.v. een online programma (G1, C2, S2 ).
  • De kinderen leren hun resultaten te delen via (sociale) media (C3, S2).
uil-blauw

Canva is een gratis programma waarmee je posters kunt maken. Aan de poster kun je teksten en plaatjes toevoegen. Ook bevat het programma tools om de poster vorm te geven, denk aan lettertypes, kleuren en achtergronden. Je kunt gebruik maken van voorbeeldontwerpen, maar ook zelf beginnen vanuit een leeg scherm. Het programma bevat ook een beeldbank met talloze afbeeldingen. De poster wordt online opgeslagen en kan worden gedeeld via Facebook, Twitter of mail. Een account aanmaken is gratis, maar voor sommige afbeeldingen en ontwerpen moet worden betaald. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om gratis gebruik te maken van het programma. Kies dan steeds voor elementen waaraan de tekst FREE is gekoppeld.

Met Canva kun je ook een ansichtkaart, presentatie of tijdschrift maken.

Glogster is een programma waarmee je interactieve posters kunt maken. In een glog kun je teksten, plaatjes, maar ook filmpjes en geluiden plaatsen en links aanbrengen naar relevante bronnen, zoals websites. Ook bevat het programma tools om de poster vorm te geven, denk aan lettertypes en achtergronden. De poster wordt online opgeslagen en kan vanuit een toegestuurd internetadres worden bekeken en gedeeld.

Een account aanmaken voor Glogster is helaas niet langer gratis. Er is alleen een betaalde versie voor het onderwijs: GlogsterEDU. Wie naast plaatjes en tekst ook beeld, geluid en weblinks in een poster wil kunnen aanbrengen, zou de betaalde versie van GlogsterEDU zeker kunnen overwegen.

Computervaardigheden

Leerkracht:

  • de leerkracht beschikt over basiscomputervaardigheden.
  • de leerkracht kan zo nodig een (groeps)account aanmaken en beheren.

Extra t.b.v. betaalde versie Glogster:
de leerkracht kan in het team met argumenten bespreken of het zinvol is een schoollicentie van postersoftware aan te schaffen.

Leerling:

  • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden.
  • de leerling kan typen, tekst en plaatjes opslaan in een mapje, zoekwoorden bedenken, zoekmachine gebruiken, zoekresultaten opslaan, filmpje zoeken op YouTube, link aanbrengen.
  • de leerling kan een link delen via e-mail of bijv. Twitter.
uil-blauw

De werkvorm in methoden

Vooral bij zaakvakken is de werkvorm poster maken populair. Zowel de klassieke vorm (zelfgemaakte poster op papier) als de nieuwe media vorm (zelfgemaakte poster op een scherm) vragen om voorbereiding. In het ene geval verzamelen kinderen papieren bronnen, die ze uitgeknipt op een vel papier plakken. In het andere geval moeten zij hun bronnen eerst digitaal verzamelen en opslaan in een mapje op de computer.

Tip: Laat een deel van de kinderen aan een digitale poster werken en een ander deel aan de papieren variant. Dat biedt meteen de mogelijkheid om te praten over de verschillen. Wissel de groepjes bij een volgende posteropdracht.

uil-blauw

Externe links

Wie zich registreert op Canva krijgt meteen een korte uitleg gepresenteerd. Daarnaast kan de handleiding van Ontdekmedia worden gebruikt.

Op YouTube zijn verschillende instructiefilmpjes over het gebruik van Glogster te vinden. Zoek op het trefwoord ‘glogster’.