uil-blauw

Bij veel vakken moeten leerlingen wel eens een werkstuk maken. In een werkstuk wordt de inhoud over verschillende hoofdstukken verdeeld. Een werkstuk bestaat uit tekst en afbeeldingen. Als docent kun je er voor kiezen om in plaats van een werkstuk een website te laten maken. Op een website kan de inhoud verdeeld worden onder verschillende tabs. Een website bestaat ook uit tekst en afbeeldingen, maar biedt extra mogelijkheden zoals het toevoegen van geluid en video.

De werkvorm Werkstuk maken is door OntdekMedia uitgewerkt met de mediatool Wix.


Niveau: *
Leerjaar: onder- en bovenbouw
Vakgebieden: alle
Gebruik: gratis
Wat heb je nodig: een account per leerling


Leerdoelen

Inhoudelijke leerdoelen

Bij het maken van een werkstuk passen verschillende leerdoelen zoals het zoeken, selecteren en samenvatten van informatie.

Leerdoelen nieuwe media

Leerdoelen mediawijsheid

Door het gebruiken van deze werkvorm en deze mediatool werk je aan de volgende doelen:

  • De leerlingen kunnen een afgebakend platform met eenvoudige bediening gebruiken. (G1, G2)
  • De leerlingenen gebruiken eenvoudige toepassingen om eigen content te creëren. (C2)
  • De leerlingen benutten een mediatool om hun eigen boodschap te versterken. (S2)
uil-blauw

Wix is een mediatool om een website te maken met kant-en-klare templates die bewerkt kunnen worden. Het grootste deel van die templates is gratis. Wix heeft de templates verdeeld in categorieën. Deze categorieën hebben niet veel met het onderwijs te maken. Toch kan Wix binnen het onderwijs gebruikt worden, omdat zo’n beetje alles binnen de templates (titels, kopjes en achtergronden) bewerkt kan worden en eigen inhoud kan worden toegevoegd.

Computervaardigheden

Docent:

  • de docent beschikt over basiscomputervaardigheden

Leerling:

  • de leerling beschikt over basiscomputervaardigheden
  • de leerling kan plaatjes en filmpjes zoeken, linkjes kopiëren, bestanden uploaden, zoekwoorden bedenken, zoekmachine gebruiken
  • de leerling kan een link delen via e-mail of sociale media
uil-blauw

De werkvorm in methoden

Voorbeelden van geschikte templates om een website te maken zijn vooral te vinden binnen de categorieën ‘fotografie’, ‘muziek’, ‘mode en schoonheid’, ‘gemeenschap en educatie’ en ‘kunst’.

Het ligt voor hand om Wix in te zetten bij maatschappijvakken en andere vakken waarbij wel eens een werkstuk moet worden gemaakt, maar Wix kan ook gebruikt worden bij de talen, wanneer leerlingen een boekbespreking maken of een bepaalde schrijver eruit lichten. Daarnaast kunnen leerlingen op Wix een portfolio of een blog maken.

uil-blauw

Externe links

Een goed introductiefilmpje over hoe in Wix een website kan worden gemaakt is te vinden op YouTube.